O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei

Cover Image for O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei
Postat pe underEvenimente

O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei , ghidată de Iști, biologul nostru. Împreună cu cei 16 participanți, am descoperit lucruri fascinante despre fauna acvatică a pârâului Maleia. Am prins numeroase exemplare de mreană vânătă (Barbus meridionalis petenyi) și am aflat că această specie urcă din Jiul de Est până în centrul Municipiului Petroșani pentru a-și depune icrele departe de prădători. Mreana vânătă crește până la 20-25 cm și se hrănește cu larve de insecte, care se găsesc sub pietrele din apă.

Am observat cât de adaptabilă poate fi viața acvatică în mediul urban, am învățat că existența și diversitatea speciilor de pești și insecte ne indica implicit și nivelul de calitate a apei. Ne-am regrupat apoi la Casa Ianza, unde am organizat o „masă rotundă” care a inclus discuții, concluzii și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

A fost o oportunitate unică de a descoperi conexiunile dintre speciile acvatice și habitatul lor. Genul acesta de activități ne ajuta să înțelegem importanța pe care o are un curs de apă pentru viață. Acțiunile noastre individuale și colective pot avea un impact semnificativ în protejarea apelor și a biodiversității.

📷photo credit: Ursu Vlad Adrian

————————————————————————–

Proiectul ”Pe firul apei” este derulat de @Asociația Macaia în parteneriat cu Asociația urbanlab.vj cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul său este de a crește gradul de conștientizare și dezvolta simțul responsabilității comunității locale în ceea ce privește cursurile de apă din Petroșani.

PeFirulApei


Cover Image for EcoLab: OPEN CALL artist muzician pentru soundart experimental

EcoLab: OPEN CALL artist muzician pentru soundart experimental

Urban Lab Valea Jiului caută un creator din sfera muzicii care să se alăture proiectului de #ecoart “Ecolab VJ, Laborator urban de arte și ecologie”! COLOANA SONORĂ A POLUĂRII:CUM POATE ARTA SONORĂ SĂ CONTRIBUIE LA SEMNALAREA ȘI CREȘTEREA CONȘTIENTIZĂRII ASUPRA PROBLEMELOR DE MEDIU DIN VALEA JIULUI?Dacă:– ești/ locuiești în Valea Jiului– ai între 20 și 40 de… Continue reading EcoLab: OPEN CALL artist muzician pentru soundart experimental

Proiectul pe Pe Firul Apei incheie cu succes activitatea în 2023

Activitățile proiectului pilot 𝗣𝗲 𝗙𝗶𝗿𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗲𝗶 au fost încheiate cu succes anul acesta de Asociațiile Macaia și Urban Lab Valea Jiului | urbanlab.vj, cu perspectivele continuării misiunii pe baza rezultatelor pozitive. Acest proiect pilot a avut ca scop implicarea comunității locale în acțiuni de creșterea gradului de conștientizare și dezvoltarea simțului responsabilității în ceea ce… Continue reading Proiectul pe Pe Firul Apei incheie cu succes activitatea în 2023