O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei

Cover Image for O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei
Postat pe underEvenimente

O zi cu soare, excelentă pentru o excursie educativă Pe Firul Apei , ghidată de Iști, biologul nostru. Împreună cu cei 16 participanți, am descoperit lucruri fascinante despre fauna acvatică a pârâului Maleia. Am prins numeroase exemplare de mreană vânătă (Barbus meridionalis petenyi) și am aflat că această specie urcă din Jiul de Est până în centrul Municipiului Petroșani pentru a-și depune icrele departe de prădători. Mreana vânătă crește până la 20-25 cm și se hrănește cu larve de insecte, care se găsesc sub pietrele din apă.

Am observat cât de adaptabilă poate fi viața acvatică în mediul urban, am învățat că existența și diversitatea speciilor de pești și insecte ne indica implicit și nivelul de calitate a apei. Ne-am regrupat apoi la Casa Ianza, unde am organizat o „masă rotundă” care a inclus discuții, concluzii și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

A fost o oportunitate unică de a descoperi conexiunile dintre speciile acvatice și habitatul lor. Genul acesta de activități ne ajuta să înțelegem importanța pe care o are un curs de apă pentru viață. Acțiunile noastre individuale și colective pot avea un impact semnificativ în protejarea apelor și a biodiversității.

📷photo credit: Ursu Vlad Adrian

————————————————————————–

Proiectul ”Pe firul apei” este derulat de @Asociația Macaia în parteneriat cu Asociația urbanlab.vj cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul său este de a crește gradul de conștientizare și dezvolta simțul responsabilității comunității locale în ceea ce privește cursurile de apă din Petroșani.

PeFirulApei


Cover Image for Atelier de reciclare 4 septembrie 2023

Atelier de reciclare 4 septembrie 2023

Luni, 4 septembrie, am continuat călătoria noastră creativă în cadrul celui de-al treilea atelier de reciclare.☔Vremea nu era prea promițătoare astfel încât să putem desfășura atelierul pe malul pârâului Maleia, așa că la invitația celor de la Salvati Copiii Filiala Hunedoara, ne-am deplasat la centrul de zi, unde am creat împreună cu cei 19 participanți,… Continue reading Atelier de reciclare 4 septembrie 2023

Cover Image for Asa am petrecut noi  O Seara PeFirulApei

Asa am petrecut noi O Seara PeFirulApei

Pe malul pârâului Maleia, unde ne-am relaxat, am socializat, am participat la ateliere, am invățat tehnici creative de reciclare, ne-am imaginat spațiul public altfel, mai atractiv, printr-un panou de plexiglass, mici experimente despre rolul apei în natură, metode dezvoltare personală prin teatru cu @thedreamers, am admirat expoziția cu proiectele de arhitectură din Concursul „pe MALeia”… Continue reading Asa am petrecut noi O Seara PeFirulApei