Concurs pentru elevi
Cover Image for Concurs pentru elevi

Concurs de creație pentru elevii de liceu din Petroșani Sesiunea II

19 septembrie-13 octombrie 2023

UPDATE 13 octombrie

Concursul de creație @Pe Firul Apei pentru elevii liceelor din Petroșani – Perioada de vot s-a încheiat

Prieteni și artiști talentați,

Vă anunțăm că perioada de vot în cadrul concursului nostru de creație s-a încheiat aseară 12 octombrie, ora 21:00! Transmitem mulțumiri tuturor elevilor talentați care și-au depus lucrările și au făcut din această competiție un eveniment deosebit.

Elevii au fost invitați să creeze desene, picturi, colaje, afișe sau alte forme de reprezentare 2D instalații realizate din obiecte și materiale reciclate, sculpturi, modelaje, land art, arts & crafts și alte forme de reprezentare 3D sau să surprindă în fotografii apa și natura în diversele ei forme, spații atractive sau poluate de pe cursul apelor.

Vă prezentăm cu bucurie, lucrările câștigătoare cu cele mai multe like-uri din fiecare categorie de concurs:

Categoria 2D:

Locul I: „Felicitare” – Panaite Ioana – @Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani, – 483 Like-uri

Locul II: „Magia Râului” – Szabo Mihaela, @Colegiul Național Carmen Sylva Petrosani – 459 like-uri

Locul III: „Râul Etern” . Antonescu Adonia, @Colegiul Național Carmen Sylva Petrosani – 443 Likeuri

📸 Fotografie:

Locul I – – Silaghi Antonio – @Colegiul Național Carmen Sylva Petrosani – 407 Like-uri

Locul II – Pârâu toamna -Tamași Radu Mihai-@Colegiul Național Carmen Sylva Petrosani – 273 Like-uri

Locul III – Andrei Orha- @Colegiul Național Carmen Sylva Petrosani – 159 Like-uri

🪨Categoria 3D:

Locul I: Despre apă – Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – 26 like-uri – Rădulescu Antonia şi Cocolan Rebeca

Locul II:O nouă viață – Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – 14 like-uri – Burlacu Andrei şi Boban Ionuț

Locul III: Fântâna – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” – 10 like-uri – Vidraşcu Daria şi Kulik Florentina

Indiferent de categoria în care s-au înscris, toți participanții au avut ocazia să își exprime gândurile și creativitatea în legătură cu apa sau natura din jurul nostru, reprezentând un pas important în sensibilizarea comunității cu privire la importanța protejării apelor și a mediului înconjurător. Pentru acest lucru ii felicităm pe toti elevii de la liceele din Petroșani, care s-au inscris în concursul @pefirulapei.

De asemenea, mulțumim tuturor celor care au votat cu entuziasm lucrările preferate, sprijinul vostru a fost cu adevărat valoros pentru succesul concursului.

Lucrări înscrise în categoria 2D

Lucrări înscrise în categoria Fotografie

Lucrări înscrise în categoria 3d:

UPDATE 3 octombrie! Perioada de înscrieri s-a încheiat, intrăm în etapa următoare, votul online

Așadar, rămâneți cu ochii pe pagina noastră pentru a vota și a contribui la desemnarea câștigătorilor.

Concursul de creație pentru elevii de liceu “Pe firul apei” este un concurs destinat elevilor de la liceele din Petroșani pasionați de desen, pictură, fotografie, meșteșugărit și artă urbană și reprezintă o oportunitate pentru tinerii talentați, de a-și arăta abilitățile artistice și de a-și exprima preocuparea pentru natură și mediul înconjurător. Acesta este organizat ca activitate în cadrul proiectului ”Pe firul apei”, derulat de Asociația Macaia în parteneriat cu Asociația Urban Lab Valea Jiului, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

OBIECTIVELE CONCURSULUI

 • Promovarea spiritului protecţiei mediului înconjurător și dezvoltarea personală a elevilor prin formarea unor deprinderi orientate spre păstrarea unui echilibru ecologic și de menținere a unui mediu curat și sănătos.
 • Încurajarea exprimării artistice prin diferite forme de artă care pun în valoare apa
 • Deschiderea către noi perspective de observare a naturii

Concursul se va desfășura conform regulamentului de mai jos:

PERIOADA ȘI MODUL DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI

Concursul se va desfășura în perioada 18 septembrie – 13 octombrie și va avea următoarele etape:

Etapa I

18 septembrie – 2 octombrie – Perioadă de înscriere si depunere a lucrărilor. 

3 octombrie  – Selectarea lucrărilor pe licee. 24 lucrări, 2/secțiune, selectate în urma etapei I de la fiecare liceu, vor trece în etapa următoare la votul online(vezi mai jos)

Etapa 2

Perioadă vot online

  – Vot online (12 octombrie, ora 21:00 se încheie votul)

13 octombrie – Anunțarea câștigătorilor

CONDIȚII DE PARTICIPARE/ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

La acest concurs se pot înscrie elevi ai claselor IX-XIII din instituțiile de învățământ liceal din municipiul Petroșani.

Vor exista trei categorii diferite de concurs și anume:

 • reprezentare 2D – realizează un desen, o pictură, un colaj, un afiș sau orice altă formă de reprezentare 2D,  prin care să surprinzi un spațiu cu valoare naturală pe care îl poți găsi pe cursul unei ape curgătoare din orașul Petroșani, care ți-a rămas în suflet sau care ți se pare reprezentativ pentru comunitate sau arată-ne problemele și încurajează spre protecția mediului. Și mai bine, surprinde-le împreună, surprinde-ne pe toți! Știm că ai multe de spus, dar limitează-te la  formate A4 sau A3. 
 • reprezentare 3D – sculptură, modelaj, land art, arts & crafts etc. – instalații realizate din obiecte sau/și materiale reciclate; folosești sculptura, modelajul, meșteșugăritul, designul de produs sau orice altă formă de reprezentare 3D ca mod de exprimare? Încearcă să folosești doar materiale și/sau obiecte reciclate pentru a realiza orice obiect de artă și păstrează natura în suflet în timp ce faci asta, în special apele curgătoare din orașul tău.
 • fotografie – documentarea unei acțiuni de ecologizare pe cursul unei ape, surprinderea unui spațiu, atractiv, natural sau poluat, de pe cursul unei ape curgătoare din municipiul Petroșani. Dacă ești pasionat de fotografie încearcă să surprinzi un peisaj atractiv sau poluat de pe cursul unui râu sau pârâu din orașul Petroșani, care poate are și valoare sentimentală, arată-ne ce peisaj îți face sufletul să zâmbească. Sau strânge-ți prietenii și ieșiți la curățenie pe malul Jiului sau pe malul unui pârâu din oraș și documentează activitatea voastră. S-ar putea să fie mai distractiv decât crezi!

ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

Pentru înscriere și predarea lucrării, ia legătura cu cadrul didactic responsabil de concurs, al cărui nume îl găsești pe afișele din liceu sau trimite-ne mesajul „vreau sa ma inscriu în concursul de creație” pe firulapei@gmail.com sau pe pagina noastră PeFirulApei.

Înscrierea în concurs se va efectua o singură dată, la momentul predării lucrării.

Fiecare participant va completa lista de înscriere a participantului și lista de predare a lucrării. 

Fiecărui participant îi vor fi cerute date de contact pentru a putea comunica în cazul premierii.

Lucrările înscrise în acest concurs vor fi restituite participanților.

Nu exista un număr limită de participanți.

Responsabile de concurs în fiecare liceu:

Ana Maria Cercel – Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”

Liliana Kemberle – Colegiul Economic „Hermes”

Carmen Gheviza – Colegiul de Informatică „Carmen Sylva”

Serin Jura – Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Fiecare lucrare va trebui să conțină:

 • numele lucrării și al participantului și opțional, explicații pe baza conceptului. Găsește un nume sugestiv și creativ pentru lucrarea ta!
 • data

Modul de predare a lucrărilor:

Fotografie

Vor fi trimise la adresa mail predate în 2 exemplare astfel:

 • în format jpg., maxim 25mb
 • în format .pdf sau .tiff sau orice alt format consideri, pentru ca poza ta șă-și păstreze calitatea.

reprezentare 2D

 • vor fi predate fizic cadrului didactic responsabil de concurs, din liceul tău sau unui reprezentant Urban Lab, pe pagina de facebook, instagram a proiectului trimițând mesajul „Vreau să mă înscriu la concursul de creație Pe Firul Apei”

reprezentare 3D

 • vor fi predate fizic cadrului didactic responsabil de concurs, din liceul tău sau unui reprezentant Urban Lab, pentru a fi fotografiate trimițând mesajul „Vreau să mă înscriu la concursul de creație Pe Firul Apei”, pe pagina de facebook, instagram a proiectului.
 • în cazuri excepționale: machete de dimensiuni mari sau alte obiecte artistice care nu pot fi transportate, se admit fotografii ale acestora, însoțite de un scurt video din timpul execuției.

EXAMINAREA LUCRĂRILOR ÎNSCRISE ÎN CONCURS

Selecția celor mai bune lucrări se va face în două etape.

Etapa 1

În prima etapă se va înființa câte o comisie internă pe fiecare liceu, formată reprezentanți ai liceului și un reprezentant Urban Lab. Aceștia au responsabilitatea de a selecta cele mai bune  2 lucrări pentru fiecare categorie, pentru un total de 6 lucrări pe liceu și vor trebui să țină cont de criteriile de selecție. Cele 6 lucrări, 2/secțiune, vor trece în etapa 2 și vor fi supuse votului online (vezi etapa 2)

În cazul în care la o anumită secțiune nu s-au înscris destui participanți, rămâne la latitudinea juriului să aleagă cele mai bune lucrări de la celelalte secțiuni pentru a suplimenta. În cazul în care nu sunt destule lucrări nici la alte categorii, se vor suplimenta cu lucrări de la alte licee. 

Etapa 2

În a doua etapă de selecție(4-12 octombrie), lucrările alese vor fi supuse votului online pentru o perioadă de 8 zile pe pagina de facebook Pe Firul Apei și pe pagina de instagram Pe Firul Apei.

În total vor fi alese 24 de lucrări, câte 6 de la fiecare liceu. Astfel, în fiecare categorie vor fi câte 8 creații artistice votate. Numărul de voturi se va calcula în funcție de numărul de like-uri primite. Pregătește-te să dai share masiv lucrării tale !

Vor fi selectate pentru premiere primele 3 locuri de la fiecare categorie.

Premiile vor fi ridicate personal de către câștigători sau de către reprezentanți desemnați de către aceștia.

PREMII

Categoria reprezentare 2d

Premiul 1

Creioane colorate profesionale Faber Castell – set 60 de culori + Set pentru caligrafie

Premiul 2 

Creioane colorate profesionale Faber Castell – set 24 de culori + Set Faber Castell Pitt artist

Premiul 3

Set cărbune de desen + Set creioane colorate Faber Castell

Categoria reprezentare 3D 

Premiul 1

Creion 3D + Trusă unelte de modelaj

Premiul 2

Creion 3D

Premiul 3

Creion 3D

Categoria fotografie 

Premiul 1

Aparat foto instant 

Premiul 2

Trepied pentru aparat foto

Premiul 3

Trepied pentru aparat foto

Criterii de selecție a lucrărilor 

Criterii generale

 • Originalitate
 • Claritatea mesajului transmis
 • Încadrarea în tema concursului
 • Unitatea compoziție 
 • Aspectul estetic și stilistic

Se lasă mâna liberă participanților pentru a-și exprima creativitatea, fără a condiționa prea mult tehnicile folosite, dar un criteriu important de selecție a celor mai bune lucrări va fi încadrarea în tema concursului, “Pe firul apei”. De asemenea, participanții trebuie să găsească un nume sugestiv și creativ pentru lucrarea lor.

——————————————————————————————————————————————————–

Concurs de creație pentru elevii de liceu din Petroșani Sesiunea 1 -incheiată (17mai-23iulie 2023)

Concursul de creație pentru elevii de liceu “Pe firul apei” este un concurs destinat elevilor de la liceele din Petroșani pasionați de desen, pictură, fotografie, meșteșugărit și artă urbană și reprezintă o oportunitate pentru tinerii talentați, de a-și arăta abilitățile artistice și de a-și exprima preocuparea pentru natură și mediul înconjurător. Acesta este organizat ca activitate în cadrul proiectului ”Pe firul apei”, derulat de Asociația Macaia în parteneriat cu Asociația Urban Lab Valea Jiului, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

UPDATE 24 IULIE

Concursul de creație @Pe Firul Apei pentru elevii liceelor din Petroșani – Perioada de vot s-a încheiat

Vă anunțăm că perioada de vot în cadrul concursului nostru de creație s-a încheiat aseară 23 octombrie, ora 22:00! Transmitem mulțumiri tuturor elevilor talentați care și-au depus lucrările și au făcut din această competiție un eveniment deosebit.

Vă prezentăm cu bucurie, lucrările câștigătoare cu cele mai multe like-uri din fiecare categorie de concurs:

Categoria 2D:

Locul I: „Puritatea nostalgiei” – Mihăilă Alecsia – @Colegiul National Mihai Eminescu Petrosani, – 155 Like-uri

Locul II: „Peștera Bolii și râul Galbena” – Stoica Anca Ioana @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 135 Like-uri

Locul III: „Painfull Truth” – Ciomărean Cezara – @Colegiul National Hermes Petrosani, – 133 Like-uri

Categoria 3D:

Locul I: „Apa muzica vieții” – Dinu Patricia – @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 105 Like-uri

Locul II: „Fashion” – Constantin Răzvan – @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 66 Like-uri

Locul III: „În așteptarea ploii =” – Pavalache Maria – @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 64 Like-uri

Fotografie

Locul I: „Frumusețile României” – Cioabă Răzvan Nicolae – @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 512 Like-uri

Locul II: „Apa în drepturile ei depline” – Stângaciu Florin Alexandru – @Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani, – 428 Like-uri

Locul III: „Ochi” – Busoniu Bristena – @Colegiul Mihai Eminescu Petrosani, – 214 Like-uri

OBIECTIVELE CONCURSULUI

 • Promovarea spiritului protecţiei mediului înconjurător și dezvoltarea personală a elevilor prin formarea unor deprinderi orientate spre păstrarea unui echilibru ecologic și de menținere a unui mediu curat și sănătos.
 • Încurajarea exprimării artistice prin diferite forme
 • Deschiderea către noi perspective de observare a naturii

Concursul se va desfășura conform regulamentului de mai jos:

PERIOADA ȘI MODUL DE DESFĂȘURARE A CONCURSULUI

Concursul se va desfășura în perioada 17 mai – 29 iunie și va avea următoarele etape:

Etapa I

UPDATE!

17 mai – 9 iunie – Perioadă de înscriere si depunere a lucrărilor. 

17 mai – 3 iulie – Perioadă prelungită de înscriere si depunere a lucrărilor. 

4 iulie  – Selectarea lucrărilor pe licee. 15 lucrări, 5/secțiune, selectate în urma etapei I de la fiecare liceu, vor trece în etapa următoare la votul online

Etapa 2

Perioadă vot online

4 – 26 iunie  – Vot online (11 iunie la ora 00:00 se încheie votul)

Perioadă vot online prelungită

8 – 23 iulie  – Vot online (23 iulie, ora 21:00 se încheie votul)

25 iulie – Anunțarea câștigătorilor

4 august – predarea premiilor către câștigători

CONDIȚII DE PARTICIPARE/ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

La acest concurs se pot înscrie elevi ai claselor IX-XIII din instituțiile de învățământ liceal din municipiul Petroșani.

Vor exista trei categorii diferite de concurs și anume:

 • reprezentare 2D – realizează un desen, o pictură, un colaj, un afiș sau orice altă formă de reprezentare 2D,  prin care să surprinzi un spațiu cu valoare naturală pe care îl poți găsi pe cursul unei ape curgătoare din orașul Petroșani, care ți-a rămas în suflet sau care ți se pare reprezentativ pentru comunitate sau arată-ne problemele și încurajează spre protecția mediului. Și mai bine, surprinde-le împreună, surprinde-ne pe toți! Știm că ai multe de spus, dar limitează-te la  formate A4 sau A3. 
 • reprezentare 3D – sculptură, modelaj, land art, arts & crafts etc. – instalații realizate din obiecte sau/și materiale reciclate; folosești sculptura, modelajul, meșteșugăritul, designul de produs sau orice altă formă de reprezentare 3D ca mod de exprimare? Încearcă să folosești doar materiale și/sau obiecte reciclate pentru a realiza orice obiect de artă și păstrează natura în suflet în timp ce faci asta, în special apele curgătoare din orașul tău.
 • fotografie – documentarea unei acțiuni de ecologizare pe cursul unei ape, surprinderea unui spațiu, atractiv, natural sau poluat, de pe cursul unei ape curgătoare din municipiul Petroșani. Dacă ești pasionat de fotografie încearcă să surprinzi un peisaj atractiv sau poluat de pe cursul unui râu sau pârâu din orașul Petroșani, care poate are și valoare sentimentală, arată-ne ce peisaj îți face sufletul să zâmbească. Sau strânge-ți prietenii și ieșiți la curățenie pe malul Jiului sau pe malul unui pârâu din oraș și documentează activitatea voastră. S-ar putea să fie mai distractiv decât crezi!

ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS

Pentru înscriere și predarea lucrării, ia legătura cu cadrul didactic responsabil de concurs, al cărui nume îl găsești pe afișele din liceu sau trimite-ne mesajul „vreau sa ma inscriu în concursul de creație” pe firulapei@gmail.com sau pe pagina noastră PeFirulApei.

Înscrierea în concurs se va efectua o singură dată, la momentul predării lucrării.

Fiecare participant va completa lista de înscriere a participantului și lista de predare a lucrării. 

Fiecărui participant îi vor fi cerute date de contact (preferate de el) pentru a putea comunica în cazul premierii.

Lucrările înscrise în acest concurs vor fi restituite participanților.

Nu exista un număr limită de participanți.

Fiecare lucrare va trebui să conțină:

 • numele lucrării și al participantului și opțional, explicații pe baza conceptului. Găsește un nume sugestiv și creativ pentru lucrarea ta !
 • data

Modul de predare a lucrărilor:

Fotografie

Vor fi trimise la adresa mail predate în 2 exemplare astfel:

 • în format jpg., maxim 25mb
 • în format .pdf sau .tiff sau orice alt format consideri, pentru ca poza ta șă-și păstreze calitatea.

reprezentare 2D

 • vor fi predate fizic cadrului didactic responsabil de concurs, din liceul tău sau unui reprezentant Urban Lab, pentru a fi fotografiate trimițând mesajul „Vreau să mă înscriu la concursul de creație Pe Firul Apei”, pe pagina de facebook, instagram a proiectului.

reprezentare 3D

 • vor fi predate fizic cadrului didactic responsabil de concurs, din liceul tău sau unui reprezentant Urban Lab, pentru a fi fotografiate trimițând mesajul „Vreau să mă înscriu la concursul de creație Pe Firul Apei”, pe pagina de facebook, instagram a proiectului.
 • în cazuri excepționale: machete de dimensiuni mari sau alte obiecte artistice care nu pot fi transportate, se admit fotografii ale acestora, însoțite de un scurt video din timpul execuției.

EXAMINAREA LUCRĂRILOR ÎNSCRISE ÎN CONCURS

Selecția celor mai bune lucrări se va face în două etape.

Etapa 1

UPDATE 03.07.2023

Datorită faptului că nu au fost înscrise mai mult de 60 de lucrări, toate lucrările vor trece direct în etapa următoare la votul online în perioada 08.07-22.07

În prima etapă se va înființa câte o comisie internă pe fiecare liceu, formată reprezentanți ai liceului și un reprezentant Urban Lab. Aceștia au responsabilitatea de a selecta cele mai bune  5 lucrări pentru fiecare categorie, pentru un total de 15 lucrări pe liceu și vor trebui să țină cont de criteriile de selecție sugerate de partenerul P1. Cele 15 lucrări, 5/secțiune, vor trece în etapa 2 și vor fi supuse votului online (vezi etapa 2)

În cazul în care la o anumită secțiune nu s-au înscris destui participanți, rămâne la latitudinea juriului să aleagă cele mai bune lucrări de la celelalte secțiuni pentru a suplimenta. În cazul în care nu sunt destule lucrări nici la alte categorii, se vor suplimenta cu lucrări de la alte licee. 

Etapa 2

În a doua etapă de selecție, lucrările alese vor fi supuse votului online pentru o perioadă de 14 zile pe pagina de facebook Pe Firul Apei și pe pagina de instagram Pe Firul Apei.

În total vor fi alese 60 de lucrări, câte 15 de la fiecare liceu. Astfel, în fiecare categorie vor fi câte 20 de lucrări care vor fi votate. Numărul de voturi se va calcula în funcție de numărul de like-uri primite. Pregătește-te să dai share masiv lucrării tale !

Vor fi selectate pentru premiere primele 3 locuri de la fiecare categorie.

Premiile vor fi ridicate personal de către câștigători sau de către reprezentanți desemnați de către aceștia.

PREMII

Categoria reprezentare 2d

Premiul 1

Creioane colorate profesionale Faber Castell – set 60 de culori + Set pentru caligrafie

Premiul 2 

Creioane colorate profesionale Faber Castell – set 24 de culori + Set Faber Castell Pitt artist

Premiul 3

Set cărbune de desen + Set creioane colorate Faber Castell

Categoria reprezentare 3D 

Premiul 1

Creion 3D + Trusă unelte de modelaj

Premiul 2

Creion 3D

Premiul 3

Creion 3D

Categoria fotografie 

Premiul 1

Aparat foto instant 

Premiul 2

Trepied pentru aparat foto

Premiul 3

Trepied pentru aparat foto

Criterii de selecție a lucrărilor 

Criterii generale

 • Originalitate
 • Claritatea mesajului transmis
 • Încadrarea în tema concursului
 • Unitatea compoziție 
 • Aspectul estetic și stilistic

Se lasă mâna liberă participanților pentru a-și exprima creativitatea, fără a condiționa prea mult tehnicile folosite, dar un criteriu important de selecție a celor mai bune lucrări va fi încadrarea în tema concursului, “Pe firul apei”. De asemenea, participanții trebuie să găsească un nume sugestiv și creativ pentru lucrarea lor.